Amit a fájdalomról
tudnunk kell

Amit a fájdalomról
tudnunk kell

Fájdalomcsillapítás

Fájdalomcsillapító hatású gyógyszerek

Ősidők óta használnak az emberek fájdalomcsillapító hatású szereket. A növényi eredetű ópium, beléndek és mandragóragyökér mellett az alkohol fájdalomcsillapító hatása is jelentős. Az ópiumot már a kőkorszaki ember is ismerte, szép Helena Trójában ugyancsak fogyasztotta és az 5000 éves sumér írások is említik. A hozzászokás és függőség veszélyével ugyancsak ősidők óta tisztában vannak az emberek.

A legelső korszerű fájdalomcsillapítót, a szalicilsavat a XVIII. században, egy reumás angol tiszteletes használta először tudatosan. Ő a szaliciltartalmú fehér fűz kérgével csillapította ízületi fájdalmait. A szalicilsavat gyógyászati célra először a legyezőfű kivonataként használták. 1895 óta iparilag acetilszalicilsav formájában, mesterségesen állítják elő fájdalom- és lázcsillapítási, gyulladáscsökkentési célból.

A világon az egyik leggyakrabban alkalmazott fájdalomcsillapítók a szalicilsav-származékok. Ide tartozik a Magyarországon több mint 100 éve rendszeresen fogyasztott Kalmopyrin is.
A Kalmopyrinnek, csakúgy, mint valamennyi szalicilsav-származéknak, a láz- és fájdalomcsillapító hatás mellett kifejezett gyulladáscsökkentő hatása is van. Valamennyi gyulladásos eredetű fájdalmas állapot kezelésében nagyon hatékony. Ugyancsak láz- és fájdalomcsillapításra használható a recept nélkül kapható paracetamol és a receptköteles metamizol-natrium is, amelyeknek gyulladáscsökkentő hatása a szalicilsav-származékokhoz képest kisebb.

Egyéb, fájdalomcsillapító praktikák

Sokszor hatásos fájdalomcsökkenéssel jár a fájdalomérzékelő idegvégződéseknek, a receptoroknak a „becsapása”. Vérbőséget okozó krémekkel, hideg borogatással, a fájó testrész masszírozásával, akupunktúrával, szaunával stb. is jelentős fájdalomcsillapító hatást lehet elérni. Tekintve, hogy az ilyen jellegű lehetőségek száma szinte végtelen, ki-ki a saját tapasztalata szerint élhet velük.

A gyógyszeres és nem gyógyszeres fájdalomcsillapítás együttes alkalmazásával a fájdalomcsillapítás hatékonysága jelentősen fokozható!

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!