Amit a fájdalomról
tudnunk kell

Amit a fájdalomról
tudnunk kell

Mi a fájdalom?

A fájdalom olyan kellemetlen testi tünet, amely a közérzetet jelentősen rontja, feladataink ellátását nagyon megnehezíti vagy akár lehetetlenné teszi. A fájdalom szubjektív élmény, külsőleg nem mérhető érzés. Összetett jelenség, amely magába foglalja a fájdalom érzékelését: a fájdalominger továbbítását először a gerincvelőbe, majd az agyba, a fájdalmat érzékelő szervezet reflexes és tudatos reakcióit, valamint a fájdalom által kiváltott negatív érzelmi tényezőket.

A fájdalomérzet felléphet hevesen, alkalomszerűen, mint pl. a migrén, a fogfájás vagy a derékfájás, vagy lehet állandó, testet és lelket próbára tevő, mint pl. az ízületi fájdalmak, az ideggyulladás okozta fájdalom vagy a daganatos eredetű, akár tűrhetetlenségig fokozódó fájdalom. A fájdalom komoly megbetegedés tünete lehet, de keletkezhet normális élettani körülmények között is. Visszatérő fájdalom esetén annak okát mindig ki kell deríteni, orvoshoz kell fordulni!

A hirtelen keletkező fájdalom legnagyobb jelentősége a szervezet épségének megóvásában van. Figyelmeztet a szervezetet érő káros ingerre (pl. égés, esés, vágás során keletkező fájdalom), amely a fájdalom elkerülésére irányuló reflexeket vált ki (elrántjuk a kezünket a kés alól stb.). Az állandó, krónikus fájdalomnak ilyen védő szerepe nincsen, ugyanakkor valamilyen megbetegedésre hívhatja fel a figyelmet.

Bármilyen eredetű a fájdalom, akár külső tényezők által kiváltott, akár belső eredetű, a fájdalomérzetet nem lehet sokáig bírni, a fájdalmat csillapítani kell!

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!