Amit a lázról
tudnunk kell

Amit a lázról
tudnunk kell

Lázas beteg ápolása

A lázat kiváltó betegségtől függetlenül, a lázas beteg otthoni ápolása a beteg mielőbbi gyógyulása szempontjából igen fontos feladat. Az ápoló feladata a láz csillapítása, a beteg pihenésének, folyadékpótlásának, etetésének biztosítása, a beteg testi-lelki támogatása.

Lázcsillapítás

Lázcsillapító és hűtőfürdő vagy zuhany segítségével csillapítsuk a beteg lázát. Miután a testhőmérséklet normalizálódott, napközben többször mérjünk lázat. A lázas beteget ne takarjuk be több rétegben, hagyjuk testét szellőzni, hűlni a szobalevegőn.

Folyadékpótlás

A lázas beteg fogyasszon elegendő mennyiségű, naponta legalább 2-3 liternyi folyadékot. Egyszerre ne itassunk vele többet néhány kortynál, de 10 percenként kínáljuk meg valamilyen itallal. A kiszáradás veszélye csecsemők és nagyon idős, gyenge általános állapotú emberek esetében fokozott, de itatással megelőzhető!

A lázas beteg életrendje és étrendje

Amíg a láz ismételten jelentkezik, a lázas beteg pihenjen, feküdjön, kerülje a testileg és lelkileg megerőltető élethelyzeteket. A lázas beteg étrendje legyen nagyon könnyű. Fogyasszon könnyen emészthető, nagy folyadéktartalmú ételeket. Kapjon joghurtot, leveseket, kompótokat, pudingokat, tejbegrízt, nyers gyümölcsöt (elsősorban almát, banánt, őszibarackot), főzelékeket. Párolt, főtt húst, lágytojást, bármilyen tejterméket bátran ehet. Ne adjunk zsírban vagy olajban sült ételeket, káposztaféléket, hüvelyeseket (bab, lencse, borsó), nagy rosttartalmú nyers zöldségeket, gyümölcsöket (pl. a karalábét, körtét, aszalt gyümölcsöket). Egyszerre a beteg egyen keveset, de kínáljuk étellel naponta 5-6 alkalommal. Az étrend összeállításánál a beteg elképzeléseit messzemenően vegyük figyelembe. Ha nincs étvágya, ne erőltessük az étkezést. Egy felnőtt embernek semmi baja sem lesz, ha 2-3 napig koplal, vagy alig eszik, ha közben bőven iszik folyadékot.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!