Amit a lázról
tudnunk kell

Amit a lázról
tudnunk kell

A lázcsillapítás módjai

Lázat a lázas beteg testének hűtésével lehet csillapítani. Ennek legkellemesebb módja a hűtőfürdő: a beteget beültetjük egy kád langyos (nem hideg!) vízbe, ahol negyedórát pihen anélkül, hogy hideg vagy meleg vizet folyatnánk a kádba, így a vízzel együtt az ő lázas teste is hűl, hőmérséklete csökken. Ha nincs otthon fürdőkád, egy 5 perces kellemes langyos zuhany is hűtő hatású lehet. Ha a lázas beteg olyan gyenge, hogy a fürdőszobáig sem tud kimenni, vagy nincs fürdőszoba (pl. sátorozás közben is belázasodhat valaki), akkor egy benedvesített nagy törölközőbe belegöngyöljük a beteg egész testét, így hűtjük - ez nagyon hatékony priznic. A közhiedelemmel ellentétben nem elég csak a csuklókra, bokákra tenni egy-egy nedves zsebkendőt!

A lázcsillapítás másik lehetősége a gyógyszeres lázcsillapítás. A lázcsillapítók az agy hőközpontjára hatva csökkentik az emelkedett testhőmérsékletet. A bevételt követlen 15-20 perccel kezdenek hatni, a lázas beteg megizzad, hőmérséklete csökkenni kezd, közérzete javul.

A lázcsillapító gyógyszer és a fizikai lázcsillapítás (hűtőfürdő, zuhany vagy priznic) együttes alkalmazása a leggyorsabb és a leghatékonyabb lázcsillapító módszer!

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!