Amit a lázról
tudnunk kell

Amit a lázról
tudnunk kell

Tudnivalók a lázról

Az emberi test belső hőmérséklete normál állapotban 36-37 Celsius fok. Az ennél magasabb testhőmérséklet általában a szervezetben lejátszódó kóros folyamatokra utal.

A 37 és 38 fok közötti testhőmérsékletet hőemelkedésnek, a 38-39 fok közöttit mérsékelt láznak, a 39-40 fok közöttit magas láznak, a 40 fok felettit pedig extra magas láznak nevezzük. A láz oka általában gyulladás, melyet többnyire vírusos vagy bakteriális fertőzés vált ki. A leggyakoribb lázzal, fejfájással, izom- és ízületi fájdalommal járó megbetegedés a megfázás. Megfázásos tüneteket kb. 200 féle vírus fertőzése okoz, közöttük a súlyosabb tünetek és a gyakori szövődmények (elsősorban hörghurut, tüdőgyulladás) miatt kitüntetett jelentősége van az influenza vírusnak. Lázat természetesen egyéb fertőző betegségek is okoznak.

Ugyancsak lázat vált ki, ha nagyon magas a külső hőmérséklet és a szervezet nem tudja leadni a működése közben keletkezett hőt.

A lázas állapot nagyon rossz közérzettel, magas pulzusszámmal, a hőérzet megváltozásával jár. Terheli a keringést, fokozottan igénybe veszi a szívet, jelentősen növeli az oxigénigényt, központi idegrendszeri izgalmat okozhat (ködös tudatállapot, akár lázgörcs, delírium formájában) ezért csillapítása nagyon fontos feladat.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!