Hasznos

LÁZAS BETEG ÁPOLÁSA

A lázat kiváltó betegségtől függetlenül, a lázas beteg otthoni ápolása a beteg mielőbbi gyógyulása szempontjából igen fontos feladat. Az ápoló feladata a láz csillapítása, a beteg pihenésének, folyadékpótlásának, etetésének biztosítása, a beteg testi-lelki támogatása.

Megnézem

Lázcsillapítás

Lázcsillapító és hűtőfürdő vagy zuhany segítségével csillapítsuk a beteg lázát. Miután a testhőmérséklet normalizálódott, napközben többször mérjünk lázat. A lázas beteget ne takarjuk be több rétegben, hagyjuk testét szellőzni, hűlni a szobalevegőn.

 

Folyadékpótlás

A lázas beteg fogyasszon elegendő mennyiségű, naponta legalább 2-3 liternyi folyadékot. Egyszerre ne itassunk vele többet néhány kortynál, de 10 percenként kínáljuk meg valamilyen itallal. A kiszáradás veszélye csecsemők és nagyon idős, gyenge általános állapotú emberek esetében fokozott, de itatással megelőzhető!

 

A lázas beteg életrendje és étrendje

Amíg a láz ismételten jelentkezik, a lázas beteg pihenjen, feküdjön, kerülje a testileg és lelkileg megerőltető élethelyzeteket. A lázas beteg étrendje legyen nagyon könnyű. Fogyasszon könnyen emészthető, nagy folyadéktartalmú ételeket. Kapjon joghurtot, leveseket, kompótokat, pudingokat, tejbegrízt, nyers gyümölcsöt (elsősorban almát, banánt, őszibarackot), főzelékeket. Párolt, főtt húst, lágytojást, bármilyen tejterméket bátran ehet. Ne adjunk zsírban vagy olajban sült ételeket, káposztaféléket, hüvelyeseket (bab, lencse, borsó), nagy rosttartalmú nyers zöldségeket, gyümölcsöket (pl. a karalábét, körtét, aszalt gyümölcsöket). Egyszerre a beteg egyen keveset, de kínáljuk étellel naponta 5-6 alkalommal. Az étrend összeállításánál a beteg elképzeléseit messzemenően vegyük figyelembe. Ha nincs étvágya, ne erőltessük az étkezést. Egy felnőtt embernek semmi baja sem lesz, ha 2-3 napig koplal, vagy alig eszik, ha közben bőven iszik folyadékot.

Bezárom

MIKOR HÍVJUNK ORVOST?

Ha a lázas beteg állapota 48 órán belül nem javul, láza nem csökken tartósan vagy ismételten visszatér, feltétlenül hívjunk orvost. Ha a beteget már látta orvos, de változatlanul lázas, értesítsük az orvost újra és kérjük betegünk ismételt vizsgálatát. Lázas állapotot leggyakrabban egyszerű vírusfertőzések okoznak, de rajtuk kívül egyéb, súlyosabb, baktériumok által okozott fertőzés, ill. a vírusbetegség szövődménye is lázzal jár. Az elhúzódó lázas állapot okának tisztázása és kezelése az orvos feladata.

Megnézem

Fokozottan kell figyelni a csecsemőkre, a kisgyerekekre, az idősekre. Amennyiben általános állapotuk gyenge, nagyon megviseli őket a láz, ne várjunk az orvosi vizsgálattal 48 órát, hívjuk, ahogy a beteg állapota megkívánja. Fokozott elővigyázatosságra van szükség valamilyen súlyos alapbetegségben szenvedő esetén, ha hirtelen még be is lázasodik. Ilyenkor is ajánlatos minél előbb orvosi segítséget kérni.

 

Ne feledjék: abból sosem lesz baj, ha valakit megvizsgál az orvos.

A baj mindig a vizsgálat elmulasztásából ered!

Bezárom
A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!
Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyilvánosan Működő Rt.

Document ID: KEDP/DAFATR, Lezárás dátuma: 2023.12.05.