Láz

TUDNIVALÓK A LÁZRÓL

Az emberi test belső hőmérséklete normál állapotban 36-37 Celsius fok. Az ennél magasabb testhőmérséklet általában a szervezetben lejátszódó kóros folyamatokra utal.

Megnézem

A 37 és 38 fok közötti testhőmérsékletet hőemelkedésnek, a 38-39 fok közöttit mérsékelt láznak, a 39-40 fok közöttit magas láznak, a 40 fok felettit pedig extra magas láznak nevezzük. A láz oka általában gyulladás, melyet többnyire vírusos vagy bakteriális fertőzés vált ki. A leggyakoribb lázzal, fejfájással, izom- és ízületi fájdalommal járó megbetegedés a megfázás. Megfázásos tüneteket kb. 200 féle vírus fertőzése okoz, közöttük a súlyosabb tünetek és a gyakori szövődmények (elsősorban hörghurut, tüdőgyulladás) miatt kitüntetett jelentősége van az influenza vírusnak. Lázat természetesen egyéb fertőző betegségek is okoznak.

Ugyancsak lázat vált ki, ha nagyon magas a külső hőmérséklet és a szervezet nem tudja leadni a működése közben keletkezett hőt.

A lázas állapot nagyon rossz közérzettel, magas pulzusszámmal, a hőérzet megváltozásával jár. Terheli a keringést, fokozottan igénybe veszi a szívet, jelentősen növeli az oxigénigényt, központi idegrendszeri izgalmat okozhat (ködös tudatállapot, akár lázgörcs, delírium formájában) ezért csillapítása nagyon fontos feladat.

Bezárom

A LÁZCSILLAPÍTÁS MÓDJAI

Lázat a lázas beteg testének hűtésével lehet csillapítani. Ennek legkellemesebb módja a hűtőfürdő: a beteget beültetjük egy kád langyos (nem hideg!) vízbe, ahol negyedórát pihen anélkül, hogy hideg vagy meleg vizet folyatnánk a kádba, így a vízzel együtt az ő lázas teste is hűl, hőmérséklete csökken.

Megnézem

Ha nincs otthon fürdőkád, egy 5 perces kellemes langyos zuhany is hűtő hatású lehet. Ha a lázas beteg olyan gyenge, hogy a fürdőszobáig sem tud kimenni, vagy nincs fürdőszoba (pl. sátorozás közben is belázasodhat valaki), akkor egy benedvesített nagy törölközőbe belegöngyöljük a beteg egész testét, így hűtjük – ez nagyon hatékony priznic. A közhiedelemmel ellentétben nem elég csak a csuklókra, bokákra tenni egy-egy nedves zsebkendőt!

A lázcsillapítás másik lehetősége a gyógyszeres lázcsillapítás. A lázcsillapítók az agy hőközpontjára hatva csökkentik az emelkedett testhőmérsékletet. A bevételt követlen 15-20 perccel kezdenek hatni, a lázas beteg megizzad, hőmérséklete csökkenni kezd, közérzete javul.

A lázcsillapító gyógyszer és a fizikai lázcsillapítás (hűtőfürdő, zuhany vagy priznic) együttes alkalmazása a leggyorsabb és a leghatékonyabb lázcsillapító módszer!

Bezárom
A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!
Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyilvánosan Működő Rt.

Document ID: KEDP/DAFATR, Lezárás dátuma: 2023.12.05.